Navigation Menu
Chiang Mai
juni 42017

Chiang Mai

Een minder grote metropool als hoofdstad Bangkok, zeker, maar daardoor niet minder mooi of indrukwekkend. Deze stad staat met evenveel recht in het lijstje met leuke steden! Ingesloten tussen de hoogste bergen die Thailand kent, ligt het zo’n 700 kilometer ten noorden van Bangkok. Een zijrivier van de Menam, de Ping, stroomt dwars door deze prachtige stad heen.

Chiang Mai verwelkomt jaarlijks duizenden toeristen en is onder andere een belangrijk centrum voor handwerken, paraplu’s, juwelen en houtsnijwerk. Chiang Mai, wat letterlijk ‘nieuwe stad’ betekend, heeft ongeveer 150.000 inwoners. Het stedelijk gebied heeft er ongeveer 700.000. Daarmee kan het als de tweede stad van Thailand beschouwd worden.

Geschiedenis

De stad oud noemen zou een understatement van jewelste zijn. De stad is in 1296 door koning Mengrai opgebouwd op de plek waar een oudere stad (Wiang Nopburi) gevestigd was en volgde Chiang Rai op als hoofdstad van het Lan Na koninkrijk. Pha Yu vergrootte en versterkte de stad en bouwde de Wat Phra Singh-tempel als eerbetoon aan zijn vader Kham Fu. Beiden waren ‘Chao’, ofwel heerser. Omringt door een grote gracht en verdedigingsmuur, bood de stad weerstand aan de constante dreiging van Burma en het Mongoolse rijk, wat destijds ook grote delen van China had veroverd.

Na het omvallen van het La Na koninkrijk verloor de stad zijn waarde en werd ze veroverd door Burma in 1556. In 1775 werd ze officieel onderdeel van de Siam door een overeenkomst met Chao Kavila, nadat deze Thaise koning had geholpen met het verjagen van de Birmezen. Doordat zij wel constant met tegenaanvallen bleven komen, was Chiang Mai tussen 1776 en 1791 een verlaten spookstad. Lampang was dan ook tijdelijk de hoofdstad van Lan Na. Sindsdien in de stad langzaam maar zeker gegroeid naar zijn huidige status: een cultureel en economisch gezien belangrijke handelsstad en de onofficiële hoofdstad van Noord-Thailand. Na Bangkok de belangrijkste stad van Thailand. Een moderne gemeente die opgericht is in 1915 en vergroot in 1983.

More Information»
Bangkok
mei 112017

Uiteraard mag de hoofdstad van Thailand niet ontbreken in de onze lijst van leuke steden. Met meer dan 8 miljoen inwoners is de hoofdstad ook direct de grootste stad van Thailand. Het stedelijk gebied waar Bangkok onderdeel van uitmaakt telt zelfs zo’n 15 miljoen inwoners. De stad bevindt zich aan de Menam, de grootste rivier van Thailand, en in de buurt van de Golf van Thailand.

Geschiedenis

Nu een metropool die zijn weerga niet kent, ooit een klein handelscentrum met een kleine haven die volledig in dienst stond van toenmalig hoofdstad Ayutthaya. Toen deze eeuwen geleden, in 1767, volledig werd platgebrand door het Birmeens leger, besloot koning Taksin van Thailand een nieuwe hoofdstad te bouwen rondom dit handelscentrum. Trekpleister de Wat Arun, een zeer beroemde tempel, was destijds binnen de paleismuren te vinden.De opvolger van Taksin, koning Rama I, besloot later dat de hoofdstad inderdaad veiliger zou zijn in de buurt van de oostoever. Dit in verband met geweld vanuit Birma. De stad werd opgebouwd uit het puin van het vernietigde Ayutthaya en het koninklijk paleis en de tempel op Rattanakosin-eiland moesten het hart van de stad worden. Chinese kooplieden met veel invloed kregen hierbij een nieuwe wijk die op de dag van vandaag bekend staat als Chinatown.

Het duurde tot 1850 totdat de stad onder het bewind van opeenvolgend koning Rama IV en koning Rama V een grote modernisering doormaakte. Handelsbetrekkingen met het westen werden intensiever en er werden wegen, spoorlijnen en trams aangelegd. Op landelijke gebieden ontstonden woonwijken en kanalen werden drooggelegd ten behoeve van de infrastructuur.In de Tweede Wereldoorlog werd de stad flink gebombardeerd door de geallieerden tijdens de bezetting door Japan. Na de oorlog werd door de VS veel geld geïnvesteerd in de stad, omdat het als uitvalsbasis diende voor de Vietnamoorlog. Enorme economische groei was het gevolg, terwijl ook de groei in inwonersaantallen exponentieel was: van 1,8 miljoen naar 3 miljoen in de jaren ’60. Na deze periode werd nog flink geïnvesteerd door voornamelijk Japanse bedrijven, waardoor de stad een enorme groei bleef kennen tot de Aziatische financiële crisis van 1997.

Bezienswaardigheden: hierom staat Bangkok in de lijst leuke steden!

Leuke steden Bangkok: Wat Arun

De Wat Arun

Het koninklijk paleis en de vele boeddhistische en Chinese tempels  zijn een aantal van de grootste trekpleister van de stad. De Wat Arun, en Wat Pho zijn hiervan misschien wel de bekendste. Ook als winkelstad heeft Bangkok erg veel te bieden: van kleine markten en gespecialiseerde winkels tot enorme luxe winkelcentrums. Met de Chatuchakmarkt kent Bangkok de grootste markt ter wereld!

Tot begin 21e eeuw stond Bangkok ook bekend als dé uitgaansstad. Met een enorm bruisend uitgaansleven vol restaurants en discotheken en een gedoogbeleid op het gebied van sluitingstijden was er 24 uur per dag wat te beleven. Dit is tot de dag van vandag ook voelbaar aan de levenshouding van de Thais: ‘alles moet leuk (sanuk) zijn!’. Onder het bewind van de conservatieve politieke Rak Thai-partij is er na 2002 en 2003 echter veel veranderd. Wetten werden ineens wel gehandhaafd en de Thai moesten meer werken en minder stappen. Thailand wilde geen ‘party-toeristen’ meer, maar alleen winkeltoeristen en cultuursnuivers: eerstgenoemde groep zou een slecht invloed op de jeugd hebben. Maar wees gerust: doordat de plannen nooit écht zij doorgevoerd hoort Bangkok ook voor de stapper onder ons nog écht in het lijstje met leuke steden!

More Information»
All Listing Types All Locations Any Rating

Listing Results