Uiteraard mag de hoofdstad van Thailand niet ontbreken in de onze lijst van leuke steden. Met meer dan 8 miljoen inwoners is de hoofdstad ook direct de grootste stad van Thailand. Het stedelijk gebied waar Bangkok onderdeel van uitmaakt telt zelfs zo’n 15 miljoen inwoners. De stad bevindt zich aan de Menam, de grootste rivier van Thailand, en in de buurt van de Golf van Thailand.
Nu een metropool die zijn weerga niet kent, ooit een klein handelscentrum met een kleine haven die volledig in dienst stond van toenmalig hoofdstad Ayutthaya. Toen deze eeuwen geleden, in 1767, volledig werd platgebrand door het Birmeens leger, besloot koning Taksin van Thailand een nieuwe hoofdstad te bouwen rondom dit handelscentrum. Trekpleister de Wat Arun, een zeer beroemde tempel, was destijds binnen de paleismuren te vinden.De opvolger van Taksin, koning Rama I, besloot later dat de hoofdstad inderdaad veiliger zou zijn in de buurt van de oostoever. Dit in verband met geweld vanuit Birma. De stad werd opgebouwd uit het puin van het vernietigde Ayutthaya en het koninklijk paleis en de tempel op Rattanakosin-eiland moesten het hart van de stad worden. Chinese kooplieden met veel invloed kregen hierbij een nieuwe wijk die op de dag van vandaag bekend staat als Chinatown.
Het duurde tot 1850 totdat de stad onder het bewind van opeenvolgend koning Rama IV en koning Rama V een grote modernisering doormaakte. Handelsbetrekkingen met het westen werden intensiever en er werden wegen, spoorlijnen en trams aangelegd. Op landelijke gebieden ontstonden woonwijken en kanalen werden drooggelegd ten behoeve van de infrastructuur.In de Tweede Wereldoorlog werd de stad flink gebombardeerd door de geallieerden tijdens de bezetting door Japan. Na de oorlog werd door de VS veel geld geïnvesteerd in de stad, omdat het als uitvalsbasis diende voor de Vietnamoorlog. Enorme economische groei was het gevolg, terwijl ook de groei in inwonersaantallen exponentieel was: van 1,8 miljoen naar 3 miljoen in de jaren ’60. Na deze periode werd nog flink geïnvesteerd door voornamelijk Japanse bedrijven, waardoor de stad een enorme groei bleef kennen tot de Aziatische financiële crisis van 1997.
Het koninklijk paleis en de vele boeddhistische en Chinese tempels zijn een aantal van de grootste trekpleister van de stad. De Wat Arun, en Wat Pho zijn hiervan misschien wel de bekendste. Ook als winkelstad heeft Bangkok erg veel te bieden: van kleine markten en gespecialiseerde winkels tot enorme luxe winkelcentrums. Met de Chatuchakmarkt kent Bangkok de grootste markt ter wereld!
Tot begin 21e eeuw stond Bangkok ook bekend als dé uitgaansstad. Met een enorm bruisend uitgaansleven vol restaurants en discotheken en een gedoogbeleid op het gebied van sluitingstijden was er 24 uur per dag wat te beleven. Dit is tot de dag van vandag ook voelbaar aan de levenshouding van de Thais: ‘alles moet leuk (sanuk) zijn!’. Onder het bewind van de conservatieve politieke Rak Thai-partij is er na 2002 en 2003 echter veel veranderd. Wetten werden ineens wel gehandhaafd en de Thai moesten meer werken en minder stappen. Thailand wilde geen ‘party-toeristen’ meer, maar alleen winkeltoeristen en cultuursnuivers: eerstgenoemde groep zou een slecht invloed op de jeugd hebben. Maar wees gerust: doordat de plannen nooit écht zij doorgevoerd hoort Bangkok ook voor de stapper onder ons nog écht in het lijstje met leuke steden!
Thailand