Navigation Menu

Leuke steden: Kyoto

Leuke steden: kyoto - tempels

Voordat Tokio de hoofdstad van Japan was, was Kioto of Kyoto de keizerlijke hoofdstad van Japan. De stad heeft 1,5 miljoen inwoners. Kyoto is omringd door bergen. De rivier de Kamo stroomt erdoorheen. Qua weer staat Kyoto bekend om de hitte en windstille zomernachten.

Ondanks dat Kyoto niet meer de officiele hoofdstad is van Japan, blijft de stad dé culturele hoofdstad van Japan. Veel tempels en altaren die de stad rijk is zorgen voor de bijnaam ‘de stad van de duizend altaren’. Ook de vooroorlogse gebouwen en geisha’s zijn elementen waar Kyoto om bekend staat.

Geschiedenis

Kyoto wordt pas sinds de 7e eeuw door mensen bewoond. Een eeuw later werden de boeddhisten erg machtig. Om die reden koos de Japanse keizer om de hoofdstad zo ver mogelijk van boeddhistische invloed te vestgen: vanaf 795 was Kioto de stad waar het keizerlijke hof zich vestigde. Kyoto heette toen nog Heiankyo en kreeg later pas de naam Kyoto.

Gelukkig werden de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog niet gericht op Kyoto. Dat is ook te zien aan de vele vooroorlogse gebouwen die er nog staan. Het Kyoto-protocol, dat zich richt op de beperking van de uitstoot van broeikasgassen, is vastgelegd tijdens de conferentie die in 1997 in Kioto is gehouden.

Bezienswaardigheden: hierom staat Kyoto in de lijst met leuke steden

Als je besluit om naar leuke steden zoals Kioto te reizen, dan is het interessant om te weten welke bezienswaardigheden er allemaal zijn in de stad. Hieronder vind je wat meer informatie over de verschillende tempels, het geisha district en waar je goed kunt winkelen.

Tempels

Een van de grootste trekpleisters voor toeristen zijn de tempels. Kinkaku-ji , wat Gouden Paviljoen Tempel betekent, is een van de grootste en bekendste tempels die de stad heeft. De UjiByodoin tempel heeft de oudste houten constructie ter wereld en staat op een munt van 10 yen. Een oude houten boeddhistische tempel die in de 8e eeuw is gebouwd is Kiyomizu-dera.

Leuke steden: Kyoto - Tempels in Kyoto

Geisha district Gion

Geisha’s zijn hoogopgeleide Japanse gastvrouwen. Met gesprekken, zang, muziek en dans entertainen zijn de gasten die worden ontvangen in Japanse theehuizen. Een van de laatste echte Geisha wijken die Japan kent is Gion. Door de oude houten gebouwen, theehuisjes en bijzondere architectuur is Gion een wijk die je niet wilt missen. Door Gion lopen er nog veel geisha’s in traditionele kimono’s rond. Zij zijn vaak gekleed in een kimono, zwart haar, een wit gezicht en fel rode lippen.

Winkelen

In het moderne Kioto kun je ook goed terecht om te winkelen. Luxe warenhuizen, winkels en boetieken vind je bijvoorbeeld aan de Shijio-Dori. Vlak bij het nieuwe treinstation. Het grootste warenhuis dat je hier vindt is Takashimaya.

Reizen naar Kioto

Het tijdsverschil Nederland – Kioto is net als het tijdsverschil in Tokio: 7 of 8 uur later afhankelijk van of het zomer- of wintertijd is. Mocht je op zoek zijn naar een accommodatie in Tokio dan kun je de capsulehotels in overweging nemen: een echte toevoeging aan je Kioto experience.